futomaki

To jedne z najbardziej popularnych rodzajów maki-sushi. Ich nazwa pochodzi od słowa futoi oznaczającego „gruby, tłusty”. Futomaki zwijamy na bambusowej maci, a następnie kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.

świeże

Sake Futomaki (6 szt.)

łosoś, awokado, sałata, ogórek

Ibodai Futomaki (6 szt.)

ryba maślana, ogórek, tykwa, sałata

Suzuki Futumaki (6 szt.)

okoń, ogórek, por, rzodkiew, sałata

Maguro Futumaki (6 szt.)

tuńczyk, ogórek, lotos, rzodkiew, sałata

Yasai Futumaki (6 szt.)

ogórek, rzepa, tykwa, lotos, awokado, sałata

Califormia Futumaki (6 szt.)

paluszek krabowy, ogórek,sezam, awokado, sałata

maki w tempurze

Futomaki z tatarem z łososia

Futomaki z tatarem z tuńczyka

Futomaki wegetariańskie

Husomaki wegetariańskie (warzywo do wyboru)

Futomaki z sałatką z krewetek i mango

Futomaki z sałatką z paluszka krabowego

pieczone

Futo Sake Yaki (6 szt.)

pieczony łosoś, ogórek, tykwa, sos teriyaki, sezam

Futo Ibodai Yaki (6 szt.)

pieczona ryba maslana, tykwa, ogórek, sos teriyaki, sezam

Futo Suzuki Yaki (6 szt.)

pieczony okoń, tykwa, ogórek, sos teriyaki, sezam

Futo Ebi Ten (6 szt.)

krewetka w tempurze, spicy mayo, rzepa, ogórek, czarny sezam, por

Ebi Sweet Cream (6 szt.)

krewetka w tempurze, awokado, serek Philadelphia, ogórek, sos teriyaki

Unai Kabayaki (6 szt.)

grillowany węgorz, ogórek, tykwa, sałata, awokado, sos teriyaki, sezam

Spider Roll (6 szt.)

młody krab w tempurze, ogórek, rzepa, spicy mayo, tobiko, por, sezam

Futo Ika Ten (6 szt.)

kalmar w tempurze, mango, rzepa, ogórek, spicy mayo

Futo Tofu (6 szt.)

wędzone tofu w panko, tykwa, awokado, spicy mayo

Futo Zukkini (6 szt.)

cukinia w tempurze, ogórek, sałata, rzodkiew, spicy mayo, lotos

Tiger Roll (6 szt.)

młody krab w tempurze, grillowany węgorz, tobiko, wasabi mayo, ogórek

Futo California Ten (6 szt.)

paluszek krabowy w tempurze, tobiko, por, ogórek, rzodkiew, sezam, awokado

Futo Asparagus wege (6 szt.)

szparaga w tempurze, ogórek, dymka, serek Philadelphia, awokado, sezam

Philadelphia i special

philadelphia

Sake Philadelphia (6 szt.)

łosoś, ogórek, sałata, awokado

Ibodai Philadelphia (6 szt.)

ryba maślana, ogórek, awokado, tykwa, sałata

Suzuki Philadelphia (6 szt.)

okoń, ogórek, awokado, tykwa, sałata

Maguro Philadelphia (6 szt.)

tuńczyk, ogórek, tykwa, awokado, sałata

Maguro Philadelphia (6 szt.)

tuńczyk, ogórek, tykwa, awokado, sałata

special

Kanikama Maki (6 szt.)

łosoś, paluszek krabowy, sezam, spicy mayo, ogórek, sałata

Maguro Sweet & Spicy (6 szt.)

tuńczyk, paluszek krabowy, jalapeno, tykwa, sałata, serek Philadelphia, sos teriyaki

Sake Spicy Futo (6 szt.)

łosoś, mango, ostry sos, lotos, ogórek, sałata, jalapeno, tobiko

Futo Sake Unagi (6 szt.)

łosoś, grillowany węgorz, ogórek, tykwa, awokado, sezam

Futo Masu Special (6 szt.)

pstrąg wędzony, ogórek, sałata, spicy mayo

Futo Wakame Cream (6 szt.)

szparaga, w tempurze, ogórek, awokado, boczek, na zewnątrz – wakame, serek philadelphia, sezam

Ebi Bata Futomaki (6 szt.)

krewetka smażona na maśle z czosnkiem i chili, ogórek, serek philadelphia, sałata, zielona cebulka, tykwa

nigiri

Ryż formujemy w owalny kształt, z odrobiną wasabi w środku, na którym nakładamy nadzienie, np. plasterek ryby, owoce morza lub warzywa. Nigiri w dosłownym tłumaczeniu z japońskiego znaczy „dwa palce”, co odnosi się do jednej porcji ryżu.

Nigiri dzielą się na akami (z nadzieniem w ciemnym kolorze, najczęściej tuńczykiem), shiromi (z rybą o białym mięsie, np. halibuta), hikarimono (z dodatkiem małych rybek pokrojonych na cieniutkie plasterki), nimono (z nadzieniem ugotowanym, np. krewetkami), hokanomono (z innym nadzieniem niż mięsnym, np. warzywami).

nigiri

Sake (łosoś)

Maguro (tuńczyk)

Suzuki (okoń)

Ibodai (ryba maślana)

Tofu wędzone

nigiri yaki

Sake Yaki

łosoś opalony, sos teriyaki

Idobai Yaki

ryba maślana opalana, sos teriyaki, sezam

Unagi Yaki

grillowany węgorz, sos teriyaki, sezam

hosomaki

Rolki o niewielkiej grubości, zawierające zwykle tylko jeden składnik. Nazwy poszczególnych hosomaków wskazują na wypełniający je gu, np. Sake Maki zawiera łososia, Teka Maki – tuńczyka, Ebi – krewetkę.

Kappa Maki (ogórek)

Oshinko Maki (rzepa)

Kanpyo Maki (tykwa)

Avocado Maki (awokado)

Sake Maki (łosoś)

Ibodai Maki (ryba maślana)

Teka Maki (tuńczyk)

Suzuki Maki (okoń)

Surimi Maki (paluszek krabowy)

Ebi Maki (krewetka)

Asparagus Maki (szparaga w tempurze)

Tamago Maki (omlet japoński)

uramaki

Uramaki to tzw. maki odwrócone. Składniki (gu) zawijamy w płat nori, czyli glonów oraz otaczamy ryże, który często dodatkowo posypujemy czarnym sezamem. Nazwa uramaki pochodzi od dwóch słów: ura (odwrotnie) i maki (rolować).

Sake Uramaki

łosoś, awokado, ogórek, majonez, sezam

Suzuki Uramaki

okoń, serek Piladelphia, rzepa, awokado, ogórek, sezam

Maguro Uramaki

tuńczyk, ogórek, łosoś, spicy mayo, sezam

Yasai Uramaki

awokado, rzepa, tykwa, ogorek, łosoś, sezam

California Uramaki

paluszek krabowy, awokado, ogórek, majonez, sezam

Ibodai Uramaki

ryba maślana, tykwa, awokado, sezam

Uramaki Special

Ebi Ten Catepilar

krewetka w tempurze, ogórek, mango, rzepa, majonez, na zewnątrz: awokado, sezam, teriyaki

Ebi Ten Dragon Roll

krewetka w tempurze, ogórek, tykwa, awokado, na zewnątrz: grillowany węgorz, sezam, teriyaki

Ebi Ten Red Dragon

krewetka w tempurze, ogórek, mango, ostry sos, jaapeno, na zewnątrz: tuńczyk

Ebi Ten Orange Dragon

krewetka w tempurze, ogórek, lotos, rzepa, spicy mayo, na zewnątrz: łosoś

Ebi Ten White Dragon

krewetka w tempurze, serek Philadelphia, tykwa, ogórek, na zewnątrz: opalona ryba maślana, teriyaki, sezam

California Rainbow

paluszek krabowy, awokado, ogórek, majonez, na zewnątrz: łosoś, tuńczyk,ryba maślana,sezam

Asparagus Sake Yaki

szparaga w tempurze, awokado, majonez, na zewnątrz: opalony łosoś, teriyaki, sezam

Asparagus Special Unagi

szparaga w tempurze, awokado, majonez, na zewnątrz: opalony węgorz, teriyaki, sezam

Ura Special Unagi

grillowany węgorz, awokado, ogórek, tykwa, na zewnątrz: pasek sojowy

Uramaki Becon Special

krewetka w tempurze, jalapeno, ogórek, boczek, sos sriracha, na zewnątrz: por

Ura Sake Philadelphia

łosoś, awokado, serek Philadelphia, owinięte w płatku sojowym, na zewnątrz: serek Philadelphia

Ura Special Tatar

cukinia w tempurze, awokado, rzepa, na zewnątrz: tatar z łososia, spicy mayo, tobiko

Ura Rainbow Special

krab w tempurze, ogórek, rzepa, por, spicy mayo, na zewnątrz: 3 rodzaje ryb, por

Ura Pistachio Unagi

grillowany węgorz, awokado, tykwa, ogórek, na zewnątrz: pistacje, sos teriyaki

Ebi Ten Special Tobiko

krewetka w tempurze, awokado, ogórek, rzepa, spicy mayo, sezam, na zewnątrz: tobiko

Ura Ika Ten

kalmar w tempurze, ogórek, rzepa, por, spicy mayo, na zewnątrz: mango, tobiko

Sashimi

Dekoracyjna kompozycja z kawałków surowej, świeżej ryby i dodatków oraz przypraw. Sashimi nie jest rodzajem sushi, ale to sushi jest jedną z odmian sashimi. W dosłownym tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza „przebite ciało”. Zamówienie minimum 6 sztuk.

Sake - łosoś (3 szt.)

Sake Yaki - opalany łosoś (3 szt.)

Maguro - tuńczyk (3 szt.)

Maguro Yaki - opalany tuńczyk (3 szt.)

Suzuki - okoń (3 szt.)

Idobai - ryba maślana (3 szt.)

Unagi Yaki - opalany węgorz (3 szt.)

Exclusive Rolls

Tamago - 8 szt.

tuńczyk, ogórek, tykwa, na zewnątrz: tamago (omlet japoński, opalany tuńczyk z olejem sezamowym, serek philadelphia, prażone migdały

Philadelphia Dream - 6 szt.

łosoś, tuńczyk, ryba maślana, ogórek, szczypiorek, rzodkiew, na zewnątrz: serek philadelphia, ikura

Tekka Wakame Futo - 6 szt.

krewetka w tempurze, ogórek, rzepa, por, spicy mayo, na zewnątrz opalany tuńczyk, kimchi, wakame

Ura Panko Special - 8 szt. (smażona w panko)

łosoś, awokado, serek philadelphia, na zewnątrz – spicy mayo, por

Zestawy

Tori - 16 szt.

Nigri Sake, Nigri Maguro, Kappa Maki, Kanpyo Maki

Hosomak Set - 24 szt.

Sake Maki, Teka Maki, Kapyo Maki, Avocado Maki

Nara - 12 szt.

Futo Ebi Ten, Futo Ika Ten

Tokyo - 28 szt.

Futomak z tatarem z łososia, Futo Ebi Ten, Dragon Roll, Asparagus Sake Yaki

145,00 Dodaj do koszyka

Sapporo - 28 szt.

Ebi Sweet Cream, Futo Suzuki Yaki, Orange Dragon, Ebi Ten Special Tobico

145,00 Dodaj do koszyka

Osaka - 20 szt.

Ebi Bata Futomaki, Futo Sake Unagi, Tamago Maki, Unagi Nigiri

Kioto - 20 szt.

Sake Philadelphia, Ebi Ten Special Tobiko, Kanpyo Maki

Erika - 36 szt.

Hoso Sake, Maguro Uramaki, Nigiri Ibodai, Suyuki Philadelphia, California Rainbow, Ika Ten

170,00 Dodaj do koszyka

Mendori - 58 szt.

Magugo Sweet & Spicy, Ibodai Philadelphia, Futomaki wegetariańskie, Hoso Hirame, Hoso Kappa, California Uramaki, Sake Uramaki, Nigiri Sake, Nigiri Suzuki, Asparagus Sake Yaki, Ebi Sweet Cream

300,00 Dodaj do koszyka

Uma - 70 szt.

Szczepan Maki, Sake Philadelphia, Futo Ebi Ten, Ika Ten, Ibodai Uramaki, California Rainbow, Dragon Roll, Nigiri Ibodai, Nigiri Sake, Hoso Kampyo, Hoso Oshinko, Hoso Hirame

330,00 Dodaj do koszyka

Czarny Sezam - 80 szt.

Ebi Sweet Cream, Futomak z tatarem z łososia, Sake Futomaki, Szczepan Maki, Suzuki Philadelphia, Futo Sake Yaki, Futo Ebi Ten, Spider Roll, Asparagus Sake Yaki, Ebi Ten Orange Dragon, Nigiri Sake, Maguro Nigiri, Hosomaki Wege w tempurze (12 szt.)

400,00 Dodaj do koszyka

Yaki Set - 26 szt.

Futo Sake Yaki, Futomak z sałatką z paluszka karbowego w tempurze, Ebi Ten White Dragon, Hoso Oshinko w tempurze

126,00 Dodaj do koszyka

Kuro Goma - 110 szt.

Futo Sake Unagi, Futo Sake Yaki, Futo Maguro, Ebi Bata Futomaki, Ebi Sweet Cream, Futo Wakame Cream, Futo Wege, Futomaki z tatarem z łososia, Ebi Ten Dragon Exotic, California Rainbow, California Uramaki, Idobai Uramaki, Tamago Maki, Oshinko Maki, Sake Maki, Nigiri Sake, Nigiri Unagi

przystawki

Tatar z łososia

podawany z glonami wakame i piklowaną cebulką

Tatar z tuńczyka

podawany z glonami wakame i piklowaną cebulką

sałatki

Sałatka wakame

mieszanka glonów ze świeżym ogórkiem i kiełkami

Fasolka Edamame

strączki edamame smażone na maśle z solą i chili

Kimchi

kiszona kapusta pekińska

zupy

Zupa rybna z kawałkami łososia

Zupa galanganowa z krewetkami

mleko kokosowe, trawa cytrynowa, świeże grzyby

tempury

Krewetki w tempurze

porcja 4 dużych krewetek podana w spicy mayo i glonami wakame

Kalmary w tempurze

10 krążków kalmara, podane ze spicy mayo

Cukinia w tempurze

kawałki cukinii w tempurze, podane ze spicy mayo i glonami wakame

dodatki

Sos teriyaki

Sos chili

Imbir

Hot wasabi

Wasabi mayo

Sos sojowy

Spicy Mayo

Sos Ponzu

Pieczywo czosnkowo-limonkowe

Lokalizacja

ul. Ignacego Mościckiego 50
33-100 Tarnów

Parking

Darmowy parking przy restauracji.

Wjazd od ulicy Sokoła.

Godziny otwarcia

RESTAURACJA
niedziela-czwartek: 12:00-22:00
piątek-sobota: 12:00-23:00

SUSHI BAR
niedziela-czwartek: 12:00-21:30
piątek-sobota: 12:00-22:00

KUCHNIA ORIENTALNA
poniedziałek: nieczynne
niedziela-czwartek: 12:00-21:30
piątek-sobota: 12:00-22:00

DOWOZY
poniedziałek-sobota: 12:00-21:00

2019 Restauracja Czarny Sezam. Wszelkie prawa zastrzeżone.